En Uygun Yurt İçi ve Yurt Dışı Uçak Biletleri | Atlasglobal Havayolları
Giriş Yap
TR

Sıkça Sorulan Sorular

Özel Yolcu Hizmetleri

Extra Seat

Hangi durumlarda fazla koltuk ayrılır?

Yolcular, birtakım özel nedenlerden dolayı, yanlarında bir ekstra koltuk talep edebilirler. Bu ilave koltuktan da, diğer koltuktan talep edilen ücret alınır.

Tekerlekli Sandalye

Tekerlekli sandalye hizmetinden ücretsiz faydalanabilir miyim?

Tekerlekli sandalye talebinde bulunan yolcularımızın hastalıklarıyla ilgili 10 günden eski olmamak koşuluyla doktor raporu getirmeleri ve bu raporda tekerlekli sandalye ile seyahat etmelerinin gerektiği ibaresi olması gerekmektedir. Bu şartlarda tekerlekli sandalye hizmetinden ücretsiz faydalanabilir aksi takdirde bu hizmet için ücret ödemeleri gerekmektedir.

WCMP Manuel (power driven) tekerlekli sandalye 
WCBD Kuru akü (dry-cell battery) ile çalışan tekerlekli sandalye
WCBW Islak ya da Jel tipi akü ile çalışan tekerlekli sandalye
Kuru akülü olanlar, kutup başlıkları söküldükten sonra taşınabilmektedir.
Islak tip akülü olanlar, akülerin çıkarılıp izole edildikten sonra, taşınabilmektedir. 
Akünün kutup başlıklarının sökülmesi ve/veya çıkarılarak izole edilmesi yolcu sorumluluğundadır.

Hamile Yolcu

Hamileliğim süresince hangi aya kadar uçakla seyahat edebilirim? 

Hamilelik süresi ile ilgili yolcu beyanı esas alınır. 28 haftayı (7ay) doldurmamış olan hamile yolcudan rapor istenmez. Hamile yolcularımızdan kaç haftalık hamile olduğu ve kaç bebek beklediği bilgisi istenir.

Tek bebeğe hamile yolcuların 28.haftanın  bitiminden itibaren,(7 ayını bitirmiş) 35.haftanın sonuna kadar (36.haftadan gün almamış) kendi doktorundan aldığı ‘’Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur’’ ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 35.haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.

İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcuların 28.haftanın bitiminden itibaren 32.haftanın sonuna kadar (33.haftadan gün almamış) kendi doktorundan aldığı ‘’Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur’’ ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 32.haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.

Raporun konu ile ilgili uzman doktor tarafından verilmesi gereklidir ve doktor veya sağlık kuruluşuna antetli kağıt üzerine yazılmış olmalıdır. Ayrıca raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı, soyadı, diploma numarası ve imzası mutlaka olmalıdır. Doktor rapor tarihi 7 günden eski olamaz. Raporun düzenlendiği tarih mutlaka belirtilmelidir.

Alınacak rapor, Türkçe veya İngilizce düzenlenmiş olmalıdır. Yolcularımızda başka bir lisan ile yazılmış doktor raporu bulunması durumunda ise; istasyon yetkililerinin rapordaki ‘’Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur’’ ibaresini tercüme ederek başka bir kağıda yazıp isim, soyadı ve ünvanını belirterek hamile yolcumuz tarafından imzalanması ve yolcudaki rapora eklenmesi halinde uçuşa kabulu mümkündür.

Kabin Bagaj

Kabin Bagaj nedir?

Kabin Bagaj yolcunun özel bagajını uçak içinde ekstra bir koltuk satın alarak üzerinde taşımasıdır. 

Yolcunun kabinde koltuk bloke ederek taşıyabileceği bagaj türüdür.Yolcu tarafından ilave koltuk ücreti ödenir ve uçuş saatinden en az 24 saat önce yer rezervasyonu yapılır. Max ağırlığı 75 kg'dır. Bagajın uçak içine kadar taşınmasından, yerleştirilmesinden ve de uçaktan indirilmesinden yolcu sorumludur.

Kabinde Evcil Hayvan Taşıması

Kabin içinde hangi hayvanlar taşınabilir?

Kabin içinde taşınabilen hayvanlar kedi, köpek ve küçük kuşlar (saka, muhabbet kuşu, kanarya, papağan) ile sınırlıdır. Tehlike arz eden Amerikan Pitbull Terrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Doberman, Pincher Doberman, Rottweiler vb. köpekler uçuşlarımıza kabul edilmemektedir. Evcil hayvanlar uçuşlarımızda ücretli olarak taşınmaktadır.

 

Uçak içinde evcil hayvan taşıma koşullarınız nelerdir?

•    Uçak kabininde evcil hayvan taşınması, ancak rezervasyon yapılması ile mümkündür. Rezervasyon uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılmalıdır.
•    Evcil hayvanlar mutlak surette 45x35x23 cm ölçülerindeki muhafazasında taşınmalıdır. Kedi hariç 2 köpek-2 kuş aynı kafeste taşınabilir. (30 günü geçmeyen yavrular da 8 kiloyu geçmeyecek şekilde 5 adete kadar birlikte taşınabilir.)
•    Evcil hayvanın, muhafazası/kafesi ile tartıldığında 8 kiloyu geçmemesi gerekir.
•    Evcil hayvanın sağlık, aşı ve kimlik belgeleri yanında bulundurulmalıdır.
•    Gerekli belgelerin ibraz edilmemesi ve muhafazanın uygun olmaması durumunda Atlasglobal Havayolları evcil hayvanı uçuştan alıkoyma yetkisini saklı tutar.
•    Kıbrıs uçuşlarında, varışta evcil hayvanlar 10 gün karantinaya alınmaktadır.
•    KKTC’ ne 3 aydan küçük ve kuduz kan testi bulunmayan evcil hayvanların taşınması yasaktır.
•    Ukrayna uçuşlarımızda aynı cinsten 2 hayvan, taşıma kabı ile birlikte toplam ağırlığı 8 kg'ı geçmemek kaydıyla tek bir taşıma kabında birlikte taşınabilir. Taşıma kabının boyutları 45x35x23 cm'den büyük olmamalıdır.
•    Londra uçuşlarımızda canlı hayvan taşınmamaktadır ve kabin içi evcil hayvan kabul edilmemektedir.
•    Rusya Federasyonu'na Afrika domuz ateşi virüsünün girmesini önlemek amacıyla 15.08.2018 tarihli -FS-NV-7/19992 numaralı Rus Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetimi Federal Servisi uyarınca, Çin'den el bagajında hayvansal ürünler taşımak yasaktır.

 

Uçak içinde taşınan evcil hayvan için ücret nedir?

13 Ağustos 2018 itibariyle evcil hayvan taşınması, iç hat ve Kıbrıs uçuşlarında 70 TL'lik sabit ücrete tabidir.

Kuru Buz/ Katı Karbondioksit Taşınması

Seferlerinizde kuru buz/katı karbondioksit taşıma kuralları nelerdir?

Tehlikeli olmayan bozulabilir gıdalar ile birlikte kayıtlı bagajda veya el bagajında maximum kişi başı 2,5 kg taşınabilir. Öncelikle Müşteri Hizmetleri Departmanından (yolcu@atlasglb.com) onay alınması gerekir. Bilet satış acentasında ve check-in esnasında da bagajında kuru buz olduğu belirtmelidir.

Oksijen Tüpü Taşıma ve Tıbbi Oksijen İhtiyacı

Oksijen tüpü taşıma kuralları nedir?

Oksijen tüpü taşıma talebinizi uçuştan en az 48 saat önce 0850 222 00 00 numaralı telefonu arayarak çağrı merkezimize veya seyehat acentenize iletmeniz gerekir. 

Rezervasyon esnasında yolcunun oksijen tüpüne ihtiyacı olup olmadığı ve kaç litre oksijene ihtiyacı olduğunun belirtilmesi gerekir. Atlasglobal talep edilen oksijen tüpünü karşılayıp karşılayamadığını bu bilgiler doğrultusunda cevaplayacaktır. 

Yolcunun kendisine ait oksijen tüpü kabul edilemez, ancak boşaltılmak suretiyle uçağın bagaj bölümüne kabul edilir. 
Hasta yolcu için tam teşekküllü hastaneden alınmış yazılı doktor izni gereklidir. Bu rapor son 10 gün içinde (Türkçe ya da İngilizce) alınmış olmalı, hastanın dakikada kaç litre oksijen kullanması gerektiği ve uçak ile seyahat etmesinde bir sakıncası olmadığını belirtilmelidir. 

Hasta yolcunun varsa refakatçi ihtiyacı Atlasglobal tarafından karşılanmaz. Yolcunun uçuşunda mutlaka refakatçisi olmalıdır. 

Oksijen tüpü taşıma bedeli iç hat uçuşlarda 50 TL, dış hatlar uçuşlarda 50 USD'dir.

Özel İlgi İsteyen Yolcular

Engelli ve/veya Hareket Kabiliyeti kısıtlı Yolcular

Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcu; ulaşım araçlarını kullanırken,daimi veya geçici, duyusal veya lokomotor becerileri ile ilgili herhangi bir fiziksel,zihinsel,yaşlılık kaynaklı veya herhangi bir başka engeli sebebiyle,diğer yolculara sunulan kişinin ihtiyaçlarına göre özel itina ve uyarlama gerektiren yolcudur.
WCHR (Yürüme Engelli Yolcu): Yolcu uçağın merdivenlerinden inebilir/çıkabilir ve kabin içerisinde koltuğuna kadar giderek oturabilir. Tekerlekli sandalyeye uçağa gidinceye kadar ihtiyaç duyar.
WCHS (Ağır Yürüme Engelli Yolcu): Yolcu merdiven inemez/çıkamaz fakat kabin içerisinde koltuğuna kadar giderek oturabilir. Tekerlekli sandalyeye uçağa gidinceye kadar ihtiyaç duyar.
WCHC (Yürüyemeyen Yolcu): Kabin içerisinde koltuğuna kadar gitme ve koltuğuna oturma sırasında yardıma ihtiyaç duyar. Koltuğunda dik olarak oturabilir.
BLIND: Görme engelli yolcu
DEAF: İşitme engelli yolcu
DEAF/MUTE: Konuşma ve işitme engelli yolcu

 

Taşıma Kısıtlamaları

Atlasglobal Havayolları geçerli bir bileti ve rezervasyonu olan yolcuyu engellilik durumu veya hareket kabiliyeti kısıtlılığı sebebiyle uçağa binişini, istisnai ve özel durumlar haricinde reddetmez.
Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlılığı bulunan yolcu ve refakatçileri ile rehber köpeklerin taşınmasına öncelik tanınır. 

 

İstisnai ve Özel Durumlar  

Atlasglobal Havayolları engelli veya hareket kabiliyetinin kısıtlı olması sebebiyle yolcunun rezervasyonunu yapmayı veya uçağa binişini aşağıdaki sebeplerden reddedebilir; 

a) Havacılık emniyetine yönelik uluslararası ve ulusal mevzuatta yer alan gereklilikleri yerine getirmek için, 
b) Uçağın veya kapılarının boyutları sebebiyle engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcunun uçağa binmesinin veya uçakta taşınmasının fiziksel bakımdan imkânsız olması halinde,
c) Atlasglobal Havayolları her bir uçuşunda toplam koltuk kapasitesinin %10’u kadar engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuyu kabul edilip kapasite dolduktan sonra.
Atlasglobal Havayolları söz konusu yolcu için istisnai durumlarda mümkün olması durumunda başka bir alternatif sunabilir. 
Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlılığı bulunması sebebiyle istisnai durumlarda uçağa binişi reddedilen yolcu ile varsa refakatçisine para iadesi veya mümkün olması durumunda güzergâh değişikliği hakkı sunabilir.
Emniyet kurallarımız ve IATA kuralları gereği doktor raporu olsa dahi Atlasglobal ile seyahat etmek isteyen aşağıda belirttiğimiz yolcularımızı uçuşlarımıza kabul edememekteyiz;
•    Uçuş sırasında elektrikli veya hava basınçlı aletlerin kullanma zorunluluğu olan yolcular (Şirketimizce temin edilen oksijen tüpü hariç)
•    Uçak kapı kapatmadan önce astım krizi geçiren yolcular
•    Bulaşıcı hastalığa sahip (Örn. Suçiçeği, Kızamık, Boğmaca, Kabakulak vb.) yolcular. Bulaşıcı dönemde hiçbir şekilde uçuşa kabul edilmezler.
•    Hamilelik süresi; tek gebelik için 35 ( 35 + 6 gün ), çoğul gebelik için 32 (32 hafta + 6 gün) haftayı aşmış durumlarda
•    By-pass ve kalp enfarktüsü ameliyatı olan yolcular ameliyat tarihinden sonra 10 güne kadar
•    Göğüs cerrahisi operasyonu olan yolcular operasyon tarihinden sonra 11 güne kadar
•    Beyin kanaması geçiren yolcular kanama tarihinden sonra 5 güne kadar

 

Bilgi ve Rezervasyon

Engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcularımızın keyifli ve güvenli bir uçuş geçirebilmeleri için, uçuş saatinden en az 48 (kırk sekiz) saat öncesine kadar yazılı veya sözlü bildirilen yardım ihtiyacı kalkış saatinden en az 36 (otuz altı) saat öncesinde ilgili yer hizmeti kuruluşuna bildirilir. Yardıma ihtiyaç duyan engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların sayısı ve yardım niteliği, yurt içi veya yurt dışı olmasına bakılmaksızın, varış noktasındaki yer hizmeti kuruluşuna gerekli koordinasyonun sağlanması konusunda bildirilir. 

 

Refekatçi Talebi

Atlasglobal Havayolları tek başına seyahat edemeyecek durumdaki engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcu için ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamak üzere refakatçi talep edebilir. Refakatçi ihtiyacı olmadığını belirten yolcular için kabin içi refakatçi talep edilmez.Yolcu refakatçi bildirimini bilet alımı sırasında yapar. Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcu; bileti almakla beyanının doğruluğunu ve refakatsiz uçmaktan kaynaklanacak problemlerle ilgili tüm sorumluluğu kabul etmiş olur.

 

Havaalanı Hiizmetlerimiz

Engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların havaalanındaki hizmet süreçleri, transit olarak geçmesi veya bilet aldığı seferden başka bir sefere aktarılması durumları da dahil olmak üzere yer hizmetleri kuruluşlarının Atlasglobal Havayolları ile yapmış oldukları koordinasyonla yürütülmektedir.
Engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcularımızın işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için; ilan edilen kalkış saatinden iç hat uçuşlar için en geç 1 saat önce, dış hat uçuşlar için 2 saat önce check-in noktasında hazır bulunmaları gerekmektedir.
Engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların bagajlarının kolay tanınabilmesi için öncelikli bagaj etiketi kullanılmaktadır. Kontuara gelen ve yardıma ihtiyacı olan yolcularımızı bekletmeden Business Class bankosundan işlemleri tamamlanmaktadır.
Engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolculara mümkün olduğunca uçağın ilk 8 sırasında cam kenarı koltuklardan yer verilmektedir.Sözkonusu yolcuların acil çıkış kapılarındaki koltuk sıralarına oturtulmaları havacılık kuralları gereği yasaktır.

 

Uçağa Biniş Esnasında Hizmetlerimiz

Sizlerin uçaktaki yerlerinize daha kolay ve rahat ulaşımınızı sağlayabilmek için sizleri diğer yolcularımızdan önce uçağımıza almaya özen gösteriyoruz. Uçaklarımıza geldiğinizde kabin görevlilerimiz sizleri uçak kapısında karşılamakta ve kendilerini tanıtmaktadırlar. Koltuklarınıza yerleşmenizde ve ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılamada yardımcı olmaya çalışmaktadırlar. Eğer varsa yanınızda getirdiğiniz el bagajlarınızı onayınız ile baş üstü dolaplarına kaldırmaktan ve talebiniz doğrultusunda size vermekten sorumludurlar.

 

Uçuş Boyunca Hizmetlerimiz

Uçuşunuz boyunca sizlerin keyifli ve emniyetli bir yolculuk geçirmenizi sağlayabilmek için aşağıda belirttiğimiz konularda hizmet sunmaktayız:
Engel durumunuza göre uçak içi emniyet kurallarına yönelik size bilgilendirme yapılacaktır. 
Görme engelli yolcularımız uçağa alındıktan sonra uçağa dair emniyet önlemleri ve ekiplerimizi tanıması için kabin görevlilerimizce azami özen gösterilecektir.
Check-in işlemleriniz esnasında koltuk numaranız acil çıkış sıralarına verilmiş ise kabin görevlilerimiz emniyet kuralları gereği yerinizin değiştirilmesi için size yardımcı olacaklardır.
Kabin ekiplerimiz sizlere kaldırma ve taşıma konusunda yardımcı olamazlar. Ancak lavabo ihtiyacı bulunan yolcularımıza lavaboya kadar gidip gelişleriniz de destek olabilirler.
Uçuş süresince her türlü kişisel bakım, ilaç içirme, yemek yedirme veya çocuk bakımı/yardımının kabin ekiplerince yerine getirilemeyeceğini hatırlatmak isteriz.
Olası bir acil ve tahliye durumunda kabin ekiplerimiz, sizin uçaktan tahliyenizi sağlamak için gerekli tüm gayreti göstereceklerdir. 
Görme engelli yolcularımız için kabin ekiplerimiz yiyecek ve içecek servisinde talebiniz doğrultusunda paketi açacak ve servisi yapacaktır.

 

Görme Engelli Yolcularımıza Sunulan Hizmetler

Görme engelli yolcularımızın refakatçisi ve/veya yer hizmetleri görevlisi ile uçağımıza öncelikli olarak alınmasında özen gösterilmektedir. 
Uçağa alınışınız esnasında uçak kapısında kabin ekibimiz tarafından karşılanırsınız. Kabin görevlimiz size kendisini tanıtır ve size oturacağınız yere kadar eşlik eder. 
El bagajınız mevcutsa, onayınız durumunda bagajınızı taşımanızda ve başüstü dolaplarına yerleştirilmesinde ve indirilmesinde yardım eder.
Tüm uçaklarımızda uçuşlarımızla ilgili emniyet kurallarımızı size aktarabilmek için Braille alfabeli emniyet kartları bulunmaktadır. 
Kabin görevlimiz size bu kartı verecek ve bu kartı okuduğunuz süre boyunca sizin yanınızda bulunarak, emniyet kurallarını uygulamalı bir şekilde aktarımını sağlayacaktır. Böylece olası bir acil durumda ihtiyacınız olan ekipmanlara ulaşımın nasıl yapılacağı hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Emniyet bilgilendirmeleri uçuş boyunca yanınızda bulundurulmak üzere size teslim edilecektir.
Eğer Braille alfabesi bilmiyorsanız kabin ekiplerimiz emniyet kurallarını size sözlü ve uygulamalı olarak aktaracaktır.

 

İşitme Engelli Yolcularımıza Sunulan Hizmetler

İşitme engelli yolcularımızın refakatçisi ve/veya yer hizmetleri görevlisi ile uçağımıza öncelikli olarak alınmasında özen gösterilmektedir. 
Uçağa kabul esnasında uçak kapısında kabin ekibimiz tarafından karşılanırsınız. Kabin görevlimiz size kendisini tanıtır ve size oturacağınız yere kadar eşlik eder. 
El bagajınız mevcutsa, onayınız durumunda bagajınızı taşımanızda ve başüstü dolaplarına yerleştirilmesinde ve indirilmesinde yardım eder.
Uçaklarımızda emniyet önlemlerini size aktarabilmek için alt yazılı emniyet filmleri göstermekteyiz. 
Ayrıca önünüzdeki koltuk ceplerinde ya da koltuk arkasında emniyet talimatlarını gösteren emniyet kartını bulabilirsiniz. 
Video sisteminin aktif olmadığı durumlarda emniyet filmi gösterilemeyeceği için emniyet talimatlarını size aktarabilmek amacıyla kabin ekiplerimiz sizlere manuel gösterim ve/veya anons kitabını kullanarak bilgi aktarımını sağlayacaklardır. Eğer gerekirse kabin ekibi tarafından yazılı iletişim sağlanacaktır.

 

Rehber Köpek Refakatindeki Engelli Yolcular

Rehber köpek refakatinde seyahat eden yolcularımızın acil çıkış hizasına oturması yasaktır.
Sözkonusu yolcularımız mümkün olduğunca kabinin ön tarafındaki sıralara oturtulmalı ve imkan varsa re-seating yapılarak yanındaki koltuklar boş bırakılmalıdır. Refakatçi köpeğin devamlı olarak yüz maskesinin takılı olmasına ve sahiplerinin ayağının dibinde, tasmalı şekilde oturtulmasına dikkat edilmelidir. (kilolarına bakılmaksızın)

 

Görme ve Duyma Engelli Yolcularımız

• Görme ve duyma engelli yolcularımızdan sağlık raporu istenmez, refakatçisiz seyahat edebilirler. Ancak hem görme hem de duyma engelli yolcu refakatsiz seyahat edemez.
• Rehber köpekler, rezervasyon yapılarak ücretsiz olarak kabin içine kabul edilirler. Yolculara refakat etmekte olan yardımcı köpekler kabine kafessiz alınır. Köpeğin temiz, ağzı bağlı olması ve sahibinin ayakları dibinde oturması gereklidir.Uçağa kabul edilen rehber hayvanın geçerli sağlık belgesi, kimlik belgesi, aşı kağıdı ya da gideceği ülkenin kuralları gereği gereken evrakı tam ve eksiksiz olmalıdır.

 

Hareket Kabiliyeti Kısıtlı Yolcularımız

• Engelli yolculardan rapor istenmez, ancak kendi başlarına ihtiyaçlarını gideremeyecek ve gerektiğinde uçaktan tahliyesini yine kendi başına yapamayacak durumdaki engelli yolcuların refakatçisi olmadan seyahatlerine izin verilmez.
• Engelli yolcularımız için bilet ve bagaj işlemlerinde  ve uçaga kabulde öncelik tanınmaktadır.
Not: Kabin ekibi uçuş sırasında solunum cihazları, yemek, ilaç takibi ve lavabo ihtiyaçları konusunda maalesef size yardımcı olamazlar. Ancak lavabo ihtiyacı için kapıya gidiş ve gelişlerinizde yardımcı olabilirler.

 

Doktor Raporuyla Uçuşlarımıza Kabul Edilecek Yolcular

Aşağıda belirtilen hastalıklar ve dönemlerine göre, belirtilen sürelerde yolcular uçuşa kabul edilmemektedir. Bununla birlikte, uçuşa başlamadan önce "yolcunun havayolu ile seyahat etmesinde sakınca yoktur" ifadesi içeren bir sağlık raporunu beyan etmeleri halinde seyahat edebilirler.
• By-pass operasyonu, kalp enfarktüsü; Ameliyat tarihinden itibaren 10 gün sonra tıbbi raporla 2 aya kadar seyahat edebilirler; Bu sürenin sonunda herhangi bir rapor gerekmez.
• Göğüs cerrahisi; Ameliyat tarihinden itibaren 11 gün sonra tıbbi raporla 2 aya kadar seyahat edebilirler; Bu sürenin sonunda herhangi bir rapor gerekmez.
• Dikiş; Yüzeye atılan dikiş, basit bir cilt kesiği ise raporsuz uçabilir, diğer büyük kesiklerde ise doktor raporu gereklidir.  
• Ateş kateterizasyonu; Ameliyat sonrası 24 saat içinde tıbbi rapor gereklidir; 24 saat sonra seyahat için rapor gerekmez.
• Anjiyografi; Ameliyat sonrası 24 saat içinde tıbbi rapor gereklidir; 24 saat sonra seyahat için rapor gerekmez.
• Beyin kanaması; Yolcu, tıbbi raporu ile hemşire eşliğinde, kanamanın meydana gelmesinden itibaren 14 güne kadar, 5 gün sonra seyahat edebilir; 2 ay sonrasında ise seyahat etmesi için herhangi bir rapor gerekmez.
• Sindirim sistemi kanaması; Kanamadan 7 güne kadar tıbbi rapor gereklidir; 7 gün sonra, seyahat etmek için hiçbir rapor gerekmez.

 

Acil Durumlar

Atlasglobal olarak uçuşlarımızdaki emniyet önlemlerini ve herhangi bir acil durum sırasında yapılması gerekenleri aşağıdaki uygulamalar aracılığıyla sizlere aktarmaktayız:
Uçuş öncesi emniyet bilgilendirmeleri (video film ve/veya da kabin ekibi gösterimi),
Görme engelli yolcularımız için Braille alfabesi ile hazırlanmış emniyet kartı,
Kabin ekibi tarafından yapılan anonslar,
Önünüzdeki koltuk ceplerinde ya da koltuk arkalarında bulunan emniyet talimatlarını gösteren kartlar.
Uçuşta yaşanabilecek herhangi bir acil durum karşısında kabin ekiplerimiz sizlere yardımcı olacaktır.
Lütfen herhangi bir acil durumda kabin ekiplerimizce verilecek talimatları dikkatli bir şekilde dinleyin/izleyin ve talimatlara uyun.
Eğer refakatçisiz seyahat ediyorsanız olası bir acil durumda şu gereksinimleri yerine getirebiliyor olmanız gerekmektedir:
-    Emniyet kemerini bağlamak ve açmak,
-    Ani basınç kaybında başüstü panelinden düşecek olan oksijen maskesini takmak,
-    Can yeleğini giymek.
Bu durumlarla ilgili yardıma ihtiyacınız varsa, size bu konularda yardımcı olabilecek birinin refakat etmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.

 

Uçuş Sonrası Hizmetlerimiz

Atlasglobal Havayolları olarak engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcularımın uçaktan ayrılışını daha rahat bir hale dönüştürebilmek için uçaklarımızdan tüm yolcularımızın ayrılmasından sonra çıkışınıza yardımcı olmaktayız. 
Uçak varış noktasına ulaştıktan sonra, kargo bölümünde bulunan yardımcı ekipmanlarınız (tekerlekli sandalye, yürüteç vb.) uçağın kapısında size teslim edilmektedir. 
Dış hat uçuşlarımızda yer hizmetleri görevlisinin eşliğinde pasaport kontrolü için sizi ilgili pasaport kontrol noktalarına götürebilmekteyiz. 
Yer Hizmetleri görevlisi bagajlarınızı almanız konusunda yardımcı olmakta ve terminal çkışına kadar eşlik etmektedir. 
Bagaj kaybı veya hasar olması havalimanınındaki Kayıp Eşya Departmanı ile irtibata geçebilirsiniz.

 

Şikayet Uygulamaları

Yolcular yapacakları şikâyetlerini; 7/24 telefon kanalından, web sitesi üzerinden form doldurarak, e-posta yoluyla, uçak içerisinde geri bildirim formuyla, mektup ve faks ile Atlasglobal Havayolları'na iletebilirler.
Atlasglobal Havayolları, engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolcularun şikâyetleri için,  istatistiksel değerlendirmeleri  her takvim yılının Ocak , Nisan, Temmuz, Ekim  aylarında Sivil Havacılık genel Genel Müdürlüğü’ne sunar. 
Engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolculara yapılacak yardımlar ve düzenlemeler 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlan SHT-ENGELSİZ talimatı kapsamına giren engelli ve/veya hareket kısıtlılığı bulunan yolculara yapılacak yardımlar, Yer Hizmeti Şirketleri ile karşılıklı yapılan koordinasyon ile sağlanır.
1.    Yardım isteme noktalarında gerekli kolaylığın sağlanması, 
2.    Belirlenmiş bir noktadan check-in kontuarına ulaştırılması, 
3.    Check-in ve bagaj kayıt işleminin yaptırılması, 
4.    Göçmenlik, gümrük ve güvenlik prosedürlerinin tamamlanması ve uçağa gidilmesi, 
5.    Asansör, tekerlekli sandalye veya diğer gerekli yardımın sağlanmasıyla uçağa binilmesi, 
6.    Uçak kapısından koltuklara ulaşılması ve oturtulması, 
7.    Uçak içinde bagajın yerleştirilmesi ve geri alınması, 
8.    Koltuklardan uçak kapısına ulaşılması, 
9.    Asansör, tekerlekli sandalye veya diğer gerekli yardımın sağlanmasıyla uçaktan inilmesi, 10. Gümrük ve göçmenlik prosedürlerinin tamamlanması ve bagaj salonuna ulaşılması ve bagajın alınması, 
10.    Bagaj salonundan, tayin edilmiş noktaya ve/veya engelli veya hareket kısıtlılığı bulunan yolcu tarafından havaalanı sınırları içinde istenilen noktaya kadar ilerlemek, 
11.    Hava/kara taraflarında ve terminaller içindeki/arasındaki yardım ile birlikte, transit halindeyken bağlantı seferlerine ulaşmak, 
12.    Gerektiği takdirde lavabolara ulaşmak, 
13.    ATM ve/veya diğer sosyal hizmetlere ulaşımı sağlamak, 
14.    Engelli yolcuların havaalanında bulunması veya uçuşu esnasında herhangi bir acil durum yaşanması halinde engelli yolcuların tahliyesini sağlamak. 
15.    Talep edilmesi halinde, refakatçiye engelli veya hareket kısıtlılığı bulunan yolcunun yanında bir koltuk verilir ve uçağa binmesinde/inmesinde gerekli kolaylık sağlanır. 
16.    Engelli veya hareket kısıtlılığı bulunan yolculara ait elektrikli tekerlekli sandalyeler ve vb. ekipmanın taşınmasına ilişkin hizmetler uçuştan en az 48 saat öncesi bildirilmesi koşuluyla uçaktaki olası alan sınırlamaları dâhilinde ve tehlikeli maddelere ilişkin yasal mevzuata uygun olarak sağlanır. Tıbbı malzemeler haricinde, her bir engelli veya hareket kısıtlılığı bulunan yolcu başına elektrikli sandalye dahil olmak üzere en fazla 2 adet hareket etme yeteneği sağlayan ekipmanın taşınmasına izin verilir. 
17.    Engelli veya hareket kısıtlılığı bulunan yolculara ait temel hareket gereçleri ve diğer gerekli destek aletlerinin emniyet kuralları çerçevesinde uçakta taşınmasında gerekli kolaylık sağlanır.
18.    Uçuş ile ilgili gerekli bilgiler erişilebilir formatlarda iletilir.
19.    Rehber köpeklerin kabinde taşınmasına izin verilir. 
20.    Uçakta Braille alfabeli güvenlik kartları bulundurulur, uçak tipine göre gösterilen tanıtım filmlerindeki işaret dili kolaylıkları sağlanır. 
21.    Emniyet gereklilikleri kapsamında, uçakta, engelli veya hareket kısıtlılığı bulunan bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde oturma düzeni oluşturulur. Belirlenen oturma düzenine göre engelli yolcu uçağa alınır ve yer durumuna göre uçaktan indirilmesi sağlanır.

Özel Yemek Servisi 

Uçuşlarınızda talep edebileceğiniz özel yemekler nelerdir?

Beslenme alışkanlıkları, rahatsızlıkları veya özel tercihleri doğrultusunda, tüm dış hat uçuşlarımızda yolcularımız özel yemek talebinde bulunabilirler. Özel yemek talepleri,  İstanbul çıkışlı uçuşlar için en geç  48 saat öncesine kadar, diğer dış hat uçuşlar için ise 54 saat öncesine kadar havayoluna iletilmesi gerekmektedir.

Dış hat uçuşlarımızda sunulan özel yemek çeşitleri:
AVML-- Hint tipi vejetaryan yemek.
BBML-- Bebek yemek.
CHML-- Çoçuk yemek.
BLML--  Hafif yumuşak yemek
DBML-- Diyabet yemek.
FPML-- Meyve tabağı
KSML--Kosher yemek
LCML-- Düşük kalorili yemek
LFML-- Az yağlı yemek
LSML-- Az tuzlu yemek
MOML--  Müslüman yemeği
NLML- -Azlaktozlu yemek
RVML-- Rav – Çiğ sebze , meyve yemeği
RVML--Çiğ sebze yemeği
SFML--  Deniz ürünleri yemeği
VGML-- Koyu Kurallara bağlı  vejetaryan yemek
VJML-- Vejetaryan jain yemeği
VLML-- Yumurta ve Süt kullanılan vejetaryan yemek
VOML-- Vejeteryan doğu yemeği
PRML-- Düşük pürinli yemek
HNML-- Hindi yemeği
LPML-- Düşük proteinli yemek
GFML-- Glutensiz yemek
HFML-- Yüksek lifli yemek
ORML-- Asya yemeği
SPML-- Belli bir özel yemek kodu ile belirtilmeyen yemek talebi

Refakatsız Çocuk

Çocuk yolcu için yaş sınırı nedir?

Üç yaşından gün almış, on üç yaşından gün almamış olan yolculardır.

 

Çocuk yolcular tek başlarına seyahat edebilirler mi?

02-05 yaş arası çocuklar tek başına seyahat edemezler. 
6 yaşından gün almış (doğum tarihinden itibaren tam 5 yılını bitirmiş) ve 13 yaşından gün almamış (doğum tarihinden itibaren tam 12 yılını bitirmiş) çocuklar refakatsiz uçabilirler, ancak Atlasglobal refakatsiz çocuk taşıma kurallarının yerine getirilmesi gerekmektedir.

 

Refakatçisi olmadan seyahat edecek çocuk yolcular için yapılması gereken işlemler nelerdir?

1. Çocuk yolcunun refakatsiz seyahati, ebeveyn veya kanuni temsilcinin yazılı iznine tabidir.

2. Çocuk yolcunun refakatsiz seyahat edebilmesi için, seyahatinin tüm parkurlarına ait rezervasyonların kesin olması gerekir. 

3. UM yolcu için, havaalanında Refakatsiz Çocuk Taşıma Yetki Belgesi doldurulur. Bu formda, teslim eden ve teslim alacak olan ebeveyn ve/veya kanuni temsilcisinin kimlik ve irtibat bilgilerine ihtiyaç vardır. Form, ebeveyn veya kanuni temsilcisine imzalattırılır. Kopyası, ebeveyn ve/veya kanuni temsilcisine verilir. 

4. UM yolcunun bileti, pasaportu veya diğer evrakları, UM torbasına koyularak çocuğun boynuna asılır ve bir boarding görevlisine teslim edilir.
 
5. UM yolcunun ebeveyni veya kanuni temsilcisi, uçak kalkıncaya kadar havaalanında beklemek zorundadır. 

6. Boarding görevlisi, UM yolcuyu uçağa en son alır. 

7. UM yolcuların transfer geçişlerinden veya transfer salonunda beklemelerinden, Havayolu Şirketi sorumludur. Ara noktada herhangi bir nedenle seyahati sağlanamayan UM yolcular hakkında, geldiği ve gideceği istasyonlardaki ebeveynlerine veya kanuni temsilcilerine bilgi verilerek, çıkış istasyonuna gönderilir veya bir refakatçi eşliğinde otel hizmeti verilir. 

8. UM yolcu, Havayolu’nun görevlendirdiği bir kişi tarafından UM formunda adı geçen kişiye, kimlik tespiti yapılmak suretiyle imza karşılığı teslim edilir. 

9. UM yolcu, Emergency (acil çıkış kapısı) çıkışlarında oturamaz.

Muvafakatname yurt içi uçuşlarında gerekli midir?

Evet gereklidir. 6 yaşından gün almış (doğum tarihinden itibaren tam 5 yılını bitirmiş) ve 13 yaşından gün almamış (doğum tarihinden itibaren tam 12 yılını bitirmiş) çocuklar için muvafakatname istenmektedir. Havalimanına anne yada baba getirdiği taktirde muvafakatname istenmemektedir, Anne yada Babanın Havalimanında refakatsiz çocuk(UM) işlemi yaptırılması yeterli olacaktır.

Sedyeli Yolcu Taşınması

Seferlerinizde sedye ile hasta yolcu taşıma hizmeti var mıdır?

Evet vardır. 
İngiltere ve Schengen ülkelerine olan uçuşlarımızda sedye ile yolcu taşıma hizmeti bulunmamaktadır.

 

Seferlerinizde sedye ile yolcu taşıma hizmeti alabilmem için neler gereklidir?

  1. Sedye ile hasta yolcu taşıma talebinizi uçuştan en az 48 saat önce 0850 222 00 00 numaralı telefonu arayarak çağrı merkezimize veya seyehat acentenize iletmeniz gerekir. (Son 24 saat içinde geçilen talepler onaylanamaz.)
  2. Hasta yolcu için tam teşekküllü hastaneden alınmış yazılı doktor izni gereklidir. Bu rapor son 10  gün içinde alınmış olmalı ve hastanın sedye ile seyahat etmesinın gerekli olduğu, uçak ile seyahat etmesinde bir sakıncası olmadığı ve yolcunun doktor veya hemşire refakatine ihtiyacının olup olmadığı belirtilmelidir. 
  3. Doktor raporunda doktor veya hemşire refakatine gerek olmadığının ifade edilmesi halinde hasta yolcu, kendisine yol boyunca bakabilecek hasta hakkında yeterli bilgiye sahip yetişkin bir refakatçi ile birlikte seyahat edebilir. (Atlasglobal tarafından refakat hostesi tahsis edilmez). Oksijen tüpü ihtiyacı varsa madde 4’te belirtilen şartlar  doğrultusunda gerekli bilgiler doktor raporuna eklenmelidir . 
  4. Yukarıda bahsedilen doktor raporu Türkçe ve /veya İngilizce olmalıdır. Diğer dillerde hazırlanmış doktor raporunun tercümesi ilgili istasyonun sorumlusu tarafından onaylanmalıdır. 
  5. Rezervasyon esnasında yolcunun doktorunun ve refakatcisinin isim soyisimleri, telefon numaraları kalkış ve varış noktalarında hasta yolcuyu uğurlayacak ve karşılayacak kişilerin isim soyisimleri ve telefon numaraları verilmelidir .
  6. Rezervasyon esnasında yolcunun oksijen tüpüne ihtiyacı olup olmadığı ve dakikada 2lt mi 4lt mi oksijene ihtiyacı olduğunun belirtilmesi gerekir. Atlasglobal talep edilen oksijen tüpünü karşılayıp karşılayamadığını bu bilgiler doğrultusunda cevaplayacaktır. Yolcunun kendisine ait oksijen tüpü kabul edilemez, ancak boşaltılmak suretiyle uçağın bagaj bölümüne kabul edilir. Oksijen tüpü taşıma bedeli iç hat uçuşlarda 50 TL, dış hatlar uçuşlarda 50 USD'dir.
  7. Hasta yolcunun varsa ambulans ihtiyacı Atlasglobal tarafından karşılanmaz. Varış ve kalkış noktalarına  hasta yolcunun transferi ve ambulans temini yolcunun sorumluluğundadır. Varış noktasındaki ambulans şirketinin adı ve telefon numarası rezervasyon esnasında verilmelidir.
  8. Atlasglobal'in uçak sedyesi  teknik nedenlerden dolayı havalimanı-hastahane arasında hasta yolcunun taşınmasında  kullanılmaz. Bu transfer için ambulansın kendi sedyesinden yararlanılır. Havalimanı altyapılarına göre havalimanı girişinden uçağa kadar yolcunun taşınması ilgili havalimanın ambulansı kullanılarak yapılır. Ücreti yolcu tarafından karşılanır. 
  9. Sedye için ilgili seferin Y class bilet ücreti üzerinden hasta yolcu dahil 6 bilet ücreti alınır. Refakatcisi ve beraberindeki yolculara ayrıca bilet alınmalıdır.
  10. Business Class'a sedyeli yolcu kabul edilmez.

Silah ve Tehlikeli Alet Taşıma Kuralları

Hiçbir neden ve pozisyonlarından dolayı yolcu kabininde delici-kesici ve ateşli silahlar ile bunlara ait mühimmatlar taşıyan yolcu kabul edilmez. Yolcu ve uçuş ekiplerinin kabin ve kokpitte silah taşımalarına izin verilmez. 

Herhangi bir nedenle silah ile seyahat etme zorunluluğunda olan (koruma görevlileri, askerler, polisler, güvenlik görevlileri, vb) yolcular dahi silahlarını yolcu kabininde taşıyamazlar; silahlarını taşımak için özel güvenlik prosedürlerine uyarak silahlarını havaalanlarında bulunan silah teslim yerindeki  görevlilere teslim etmek zorundadırlar. 

Görev amaçlı yurtdışına çıkacak kollu kuvvetlerde görevli kişi (polis, jandarma, asker), yanında getireceği silahını uçağın ambarına yüklenmek üzere polis noktasına bırakırken Dış İşleri Bakanlıkları tarafından karşılıklı onay alınmış, silahını yurtdışına çıkarmak üzerine(ECN dahil) düzenlenmiş müsaade kağıdını ibraz etmek zorundadır. Aksi takdirde görevli olarak yurtdışına çıksa da silahını bırakmak zorundadır.

Bütün silahlar boş durumda olmalıdır. Tahta, metal, fiber gibi maddelerden oluşan kutuya konularak uygun şekilde paketlenmelidir.
Birçok ülkenin kısıtlayıcı kuralları vardır. Yolcunun kendi kullanımı için, av sertifikalı, tezkeresi, ruhsatı olan her türlü ateşli silahları, emniyet tarafından havalimanı girişinde teslim alınır veya güvenlik yetkilisine teslim edilir.

Yolcu önce silah teslim masasına silahını bırakır, kontuara gider, biniş kartını alır, silah teslim masasına biniş kartını gösterir. Silah için etiket numarasını alır, silah güvenlik görevlisi silahı özel güvenlik muhafazasına koyar ve kayıtlı bagaj olarak bagaj kompartımanında uçağa yüklenir. 
Transit, transfer varış noktalarında ki ilgili ünitelere, yolcunun yer numarasını da belirtilerek mesaj çekilir.
Yolcu varış noktasında silah teslim görevlisine gider, etiket numarasını ve kimliğini göstererek silahını teslim alır.

Her türlü delici, kesici, sivri ve diğer silahlar/aletler uygun şekilde paketlenmiş olarak kargo kompartımanında taşınabilinir.

Yolcunun kişisel kullanımı için olması, emniyet ile kutulanması ve paketi ile beraber miktarının 5 kg geçmemesi koşuluyla 1.4.S grubuna ait kuru sıkı mermiler (UN 0012 yandan veya merkezden kapsüllü ve dumansız ya da barutlu dolu olduğu halde çekirdeği olmayan mermiler olup; eğitim, selamlama ve ilk ateşleme amacı ile kullanılırlar) ve patlayıcı olmayan çekirdekli mermiler (UN 0014 çekirdeği patlayıcı olmayan fakat itici malzeme ile doldurulmuş mühimmata denir) kargo kompartımanında taşınmasına  izin verilir.

Silahlar ve mermiler serbest bagaj kullanımının içerisindedir. Silah taşıma ücreti 20 TL olarak uygulanmaktadır ve kilo aşımında fazla bagaj uygulaması yapılır.

Oyuncak silahlara da normal silah prosedürü uygulanır.

Aşagıda belirtilen silahlar ve ateşli silahlar, kabinde ve yolcu el bagajında taşınmaz. Ancak emniyet birimleri tarafından uygun görülürse güvenlik birimi tarafından uçağın kargo bölümüne yüklemesi yapılarak taşınabilir.

Her türlü çaptaki ateşli ve yivli silahlar.

Her türlü çaptaki yivsiz av tüfekleri ve pompalı tüfekler
Ateşli silahların taklidi ve benzerleri ile oyuncakları
Havalı silahlar
Oyuncak silahlar
Gizli ve kamufle edilmiş silahlar (Kalem silahlar v.b)
Başlatma Silahları
Silah parçaları (Teleskopik nişangahlar ve nişangahlar) 
Bilye atan silahlar (plastik ve metal)
İşaret tabancaları 
Mancınık ve sapanlar 
Elektrikli şok aletleri
Silah şeklindeki çakmaklar
Endüstriyel cıvata, çivi ve zıpkın tabancaları
Yay ve oklar
Hayvan bayıltan araçlar
Boya atan silahlar 
Mantar tabancaları ve kapsülleri

Aşagıda belirtilen delici ve kesici silahlar, kabinde ve yolcu el bagajında taşınmaz. Ancak emniyet birimleri tarafından uygun görülürse güvenlik birimi tarafından uçağın kargo bölümüne  yüklemesi yapılarak taşınabilir.
                    
Sivri keskin uclu silah ve eşyalar

Balta ve çeşitleri
Ok ve dartlar 
Mızrak, kargı, zıpkın 
Kanca 
Buz Baltası
Satır
Fırlatılan yıldızlar
Kama 
Hançer
Sustalı, kelebek bıçaklar
Dalgıç Malzemeleri (Dalgıç bıçağı vb)
Kaykay ve kayaklar
kürekler
Kalın sopalar
Sopa türündeki spor malzemeleri ve aletler
Halatlar ve kelepçeler
Makaslar (Ağzı sivri  6cm’den büyük)
Buz kıracakları
Traş jileti, bıçak ve usturalar
Metal Kesici

Aradığınız cevabı bulamadınız mı?
İletişime Geç